UVOD I CILJ
Manuka med je monocvjetni med dobijen iz biljke manuka (Leptospermum scoparium), koja
pripada porodici Myrtaceae i raste širom Novog Zelanda i istočne Australije [1]. Ovaj med je
bogat makro- i mikroelementima, uključujući slobodne masne kiseline, proteine, enzime,
esencijalne vitamine i minerale, kao i različite sekundarne metabolite poput flavonoida, fenolnih
kiselina i 1,2-dikarbonilnih komponenti [2].
Antibakterijska aktivnost manuka meda prvenstveno se pripisuje prisustvu metilglioksala
(MGO). Njegova koncentracija označava se kao jedinstveni manuka faktor (UMF), a različiti
UMF nivoi (5+, 10+, 15+) pokazali su varijabilnu aktivnost prema gram-pozitivnim i gram-
negativnim sojevima otpornih bakterija.
Cilj ovog pregleda je prikazati najnovija saznanja o antimikrobnoj aktivnosti manuka meda.

METODE
Tokom izrade rada izvršeno je sistematsko pretraživanje relevantne naučne literature o
antibakterijskom djelovanju manuka meda.

REZULTATI
Tretman Staphylococcus aureus manuka medom nije doveo do razvoja rezistencije na
antibiotike, niti do promjena u početnom rastu nakon 24 sata tretmana, što ukazuje na izraženu
antimutagenu i antikvorumsku aktivnost [3].

In vitro ispitivanja su pokazala da manuka med (MGO 550) ima jače djelovanje protiv
multirezistentnog Staphylococcus aureus (MRSA) u poređenju sa Germania medom [4], dok je
njegova efikasnost protiv S. aureus i Pseudomonas aeruginosa uporediva s heljdinim medom
[5].
Takođe, manuka med u koncentraciji od 2–6% značajno inhibira formiranje biofilma S. aureus,
pri čemu pokazuje veću učinkovitost od kubanskog i kenijskog meda [6]. Ovi rezultati potvrđuju
potencijal manuka meda kao alternativne terapije u borbi protiv bakterijskih infekcija i
biofilmova.

ZAKLJUČAK
Biološka aktivnost manuka meda zasniva se na prisustvu fitohemikalija i metilglioksala. Na
osnovu analize dostupne literature, može se zaključiti da manuka med posjeduje značajna
antibakterijska svojstva, što ga čini potencijalnim kandidatom za primjenu u antimikrobnoj
terapiji.

Mr ph. Ilhana Dolović-Hadžajlija

LITERATURA

  1. Brophy, J.J., Goldsack, R.J., Bean, A.R., Forster, P.I., & Lepsch, B.J. (2000). Leaf
    essential oils of the genus Leptospermum (Myrtaceae) in eastern Australia, Part 6.
    Flavour and Fragrance Journal, 15, 271–277.
  2. Alvarez-Suarez, J.M., et al. (2016). Activation of AMPK/Nrf2 signalling by manuka
    honey protects human dermal fibroblasts against oxidative damage by improving
    antioxidant response and mitochondrial function promoting wound healing. Journal of
    Functional Foods, 25, 38–49.
  3. Abdel-Azim, S., Abdel-Azim, A., Piasecki, B., & Abdel-Azim, G. (2019).
    Characterization of the gain and loss of resistance to antibiotics versus tolerance to honey
    as an antimutagenic and antimicrobial medium in extended-time serial transfer
    experiments. Pharmacognosy Research, 11, 147–154.
  4. Bazzi, A.M., Rabaan, A.A., Al-Tawfiq, J.A., & Shannak, B.M. (2019). Comparison of
    effectiveness of Germania honey compared to manuka honey in methicillin-resistant
    Staphylococcus aureus (MRSA) killing. The Open Microbiology Journal, 13.
  5. Deng, J., Liu, R., Lu, Q., Hao, P., Xu, A., Zhang, J., et al. (2018). Biochemical properties,
    antibacterial and cellular antioxidant activities of buckwheat honey in comparison to
    manuka honey. Food Chemistry, 252, 243–249.
  6. Morroni, G., et al. (2018). Comparison of the antimicrobial activities of four honeys from
    three countries (New Zealand, Cuba, and Kenya). Frontiers in Microbiology, 9, Article
    1378.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *